Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، داستان گندم در ایران، حکایت نان است و نان، حکایتی مفصل در تاریخ معاصر دارد. کوتاهش این می‌شود که ایران، روزگاری در دوران قاجار به اندازه نیازش گندم تولید می‌کرد. البته به‌شرطی که خشکسالی و آفت نمی‌آمد وگرنه که مردم بیچاره بودند.

یک نمونه‌اش قحطی سال ۱۲۵۰ شمسی (۱۲۸۸ قمری) در زمان ناصرالدین قاجار که حدود یک‌دهم جمعیت ایران را کشت و سال مَجاعه (گرسنگی) نام گرفت و شد مبدأ محاسبه تاریخ و تقویم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مثلا می‌گفتند فلانی ۲ سال بعد از سال مَجاعه به دنیا آمده است!

پس از آن قحطی تاریخی در اواخر دوره قاجار و در جریان جنگ جهانی اول ایران توسط بریتانیا و روسیه تزاری اشغال شد. گندم ایران نیز برای خوراک سربازان خریداری یا مصادره شد و مردم بی‌نان ماندند؛ سال ۱۲۹۶ تا ۱۲۹۸ شمسی در ایران «قحطی بزرگ» بود. میلیون‌ها نفر از گرسنگی و بیماری مُردند و مورخان تخمین می‌زنند که یک‌سوم تا نیمی از جمعیت ایران کم شد! پس از آن در دوره پهلوی اول گندم کالای مهمی بود و توسط دولت خریداری می‌شد. ولی نان بی‌کیفیت بود؛ صاحبان انبار‌ها و سیلو‌های بزرگ، گندم مرغوب را در بازار آزاد به قیمت بالاتر می‌فروختند و گندم نامرغوب را به قیمت مصوب به دولت می‌دادند. این روند ادامه داشت تا اینکه دوباره جنگ جهانی شد و ایران اشغال شد و دوباره همان اتفاق!

تصویری از هجوم مردم به بقایای لاشه یک حیوان در دوره قحطی بزرگ

گندم آمریکایی!

نتیجه اشغال ایران در جنگ جهانی دوم توسط بریتانیا و شوروی، آن شد که سال ۱۳۲۱ شمسی «بلوای نان» شد؛ مردم به مجلس شورای ملی حمله کردند و تعدادی از نمایندگان را کتک زدند و به خانه قوام‌السطنه، نخست‌وزیر وقت هم یورش بردند و خانه‌اش را خراب کردند. درآن دوره وضعیت به‌گونه‌ای بود که نان یافت نمی‌شد و اگر هم می‌شد در آن شن و خاک اَره یافت می‌شد!

عکسی از وقایع بلوای نان در سال ۱۳۲۱ شمسی

بیشتر بخوانید

کشور‌ها در شرایط تحریم برای بخش کشاورزی چه می‌کنند؟

با پایان جنگ جهانی وضعیت بهتر شد، اما از ابتدای دهه ۴۰ شمسی با اجرای طرح نمایشی اصلاحات ارضی که در عمل با مشکلات اساسی مواجه بود وضعیت دوباره خراب شد. در حالی که ادعا می‌شد این طرح به افزایش بهره‌وری کشاورزی در ایران منجر می‌شود در عمل نتیجه آن شد که تولید گندم و اغلب غلات کاهش یافت و ایران شد واردکننده بزرگ گندم از آمریکا! تا اوایل دهه ۵۰ نیز ایران یکی از واردکنندگان اصلی گندم و غلات در جهان شده بود.

طرح تبلیغاتی اصلاحات ارضی و نمایش اهدا سند اراضی به روستاییان درنهایت به کاهش تولید گندم و وابستگی نان ایرانی به گندم آمریکایی منجر شد

خودکفایی شکننده!

وضعیت خاص اقتصاد ایران در دوره جنگ تحمیلی و اجرای سیاست‌های حمایت از معیشت مردم موجب شد در دوران جنگ مشکلی برای نان پیش نیاید. پس از جنگ نیز برنامه‌ریزی برای افزایش تولید گندم شروع شد و عاقبت در سال ۱۳۸۳ پس از حدود ۴ دهه وابستگی به واردات گندم، ایران توانست به اندازه نیاز داخلی گندم تولید کند و جشن خودکفایی گندم بگیرد. از آن سال ۲۶ آبان در ایران شد روز خودکفایی گندم و در سال‌های بعد نیز مراسمی به این مناسبت برگزار شد، اما در برخی سال‌ها به دلایل مختلف همچنان مقداری گندم وارد می‌شد. اوایل سال ۹۰ نیز وضعیت خودکفایی گندم به خطر افتاده بود و ایران مقدار زیادی گندم وارد می‌کرد. معلوم شد که خودکفایی به این آسانی‌ها هم نیست. اما حالا خبر‌های خوب در راه است.

جشن خودکفایی گندم هر سال با ارائه گزارش درباره میزان تولید گندم کشور و اهدا جوایز به کشاورزان برتر همراه است

خودکفایی از نوعی دیگر!

ایران کشوری است با نیاز سالانه حدود ۱۱ میلیون تن گندم و حدود ۴ میلیون تن نیز ذخایر استراتژیک گندم دارد. گندم برای ایران مهم است، چون نان برای ایرانی مهم است. حدود ۷۰ درصد گندم در ایران نان می‌شود و باقی در صنایع غذایی مصرف می‌شود. گندم در ایران غذای اصلی است و ۴۰ تا ۵۰ درصد کالری بدن ایرانی‌ها را تامین می‌کند. خبر خوب اینکه تولید سالانه گندم در ایران در چند سال اخیر بیش‌از ۱۱ میلیون تن است و موسسه اعتبارسنجی «فیچ» (Fitch Ratings) آمریکا پیش‌بینی می‌کند تا سال ۲۰۲۴ میلادی تولید گندم ایران به بیش از ۱۸ میلیون تن برسد؛ این یعنی جشن بزرگ‌تر و یعنی «خودکفایی پایدار» در تولید گندم.

روند افزایشی تولید گندم به خودکفایی پایدار ایران در تولید این محصول استراتژیک تا سال ۲۰۲۴ میلادی منجر خواهد شد

منبع:فارس

انتهای پیام/

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: تاریخ ایران تولید گندم خودکفایی گندم گندم در ایران تولید گندم میلیون تن جنگ جهانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۰۰۱۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حذف سریال «حشاشین» از تمام سکو‌های ایرانی

شب گذشته دو روز بعد از ابلاغ نظر شورای صدور مجوز ساترا در خصوص ممنوعیت پخش «حشاشین» از سکو‌های نمایش خانگی ایران، فیلیمو هم این سریال ضد ایرانی را از روی خروجی خود حذف کرد.

به گزارش ایسنا، سامان مراد حسینی سخنگوی مجمع رصتا درباره ممنوعیت نمایش سریال «حشاشین» در ایران به خبرنگاران توضیح داد: اعلام ممنوعیت نمایش سریال «حشاشین» در ایران توسط ساترا صرفاً از این باب نبود که بخواهیم از مشاهده این اثر توسط مخاطبان ایرانی جلوگیری کنیم بلکه از این جهت هم موضوعیت داشت که در مقابل تولید و انتشار اثری که چهره نادرستی از ایرانی‌ها نمایش میدهد موضع گیری رسمی کنیم و نشان دهیم که در‌های شبکه نمایش خانگی ایران به روی اثر ضد ایرانی باز نیست.

مرادحسینی درباره این موضوع افزود: اگر ساترا راجع به این اثر موضع گیری رسمی نمی‌کرد قطعا سایر بخش‌های حاکمیت نمی‌توانستند اقدامات بعدی را در حوزه دیپلماسی فرهنگی مرتبط با این سریال طراحی و پیگیری کنند.

وی افزود: نکته دیگر در خصوص ممنوعیت انتشار سریال «حشاشین» در ایران این است که در این موضوع خاص شاهد همگرایی نخبگان کشور و دستگاه حاکمیتی ساترا بودیم و این موضوع بیانگر اتحاد ایران در مقابل تولید و انتشار یک سریال خصمانه و ضد ایرانی است.

سریال «حشاشین» اخیرا به دلیل آنچه «تحریف تاریخ اسلام» و «ساخت مغرضانه سیاسی» خوانده شده، در پلتفرم‌های کشورمان مجوز انتشار ندارد.

سریال «حشاشین» روایتی درباره حیات و حوادث مرتبط با حسن صباح، بنیان‌گذار دولت اسماعیلیه است.

این سریال توسط عبدالرحیم کمال نوشته شده و توسط پیتر میمی کارگردانی شده است. فیلمبرداری آن دو سال به طول انجامید. قرار بود در ماه رمضان سال گذشته پخش شود و به دلیل فیلمبرداری صحنه‌هایی از سریال در مالتا و قزاقستان، نمایش آن تا امسال به تعویق افتاد.

بر همین اساس در پی منتشر نشدن این سریال از پلتفرم‌های داخلی، مهدی سیفی، مدیرکل نظارت و تطبیق ساترا تاکید کرد که سریال «حشاشین» محصول کشور مصر است و روایت آن از تاریخ اسلام متضمن تحریف‌های فراوانی است که به نظر می‌رسد با رویکرد سیاسی مغرضانه تولید شده است و بنابراین طبق نظر شورای صدور مجوز ساترا انتشار سریال «حشاشین» (The Assassins)، در رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر ایران مورد تایید نیست.

دیگر خبرها

  • جنبش‌های سده‌های دوم و سوم هجری بیش‌تر تقابل ایرانی – ایرانی بود نه ایرانی - عربی
  • کشاورزان کماکان چشم انتظار اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم
  • آریایی‌ها چه کسانی بودند؟/ نگاهی عمیق به مهاجرت آریایی‌ها به فلات ایران
  • مردم این کشورها کُشته مُرده بستنی ایرانی هستند
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحد‌های خوراک دام و طیور
  • هشدار جایگزینی گندم تولیدی در واحدهای خوراک دام و طیور
  • خودکفایی، اشتغال و معیشت با استفاده از پساب‌های کشاورزی
  • حذف سریال «حشاشین» از تمام سکو‌های ایرانی
  • خودکفایی در تولید برخی از ملزومات خودرو‌های سنگین در جنوبشرق کشور
  • فراخوان سی‌ودومین جایزه جهانی کتاب سال منتشر شد